2015.10.16.
Best practices: Rasszizmus elleni akciók a pályákon és a lelátókon

A rasszizmus, az előítéletek, a diszkrimináció és a politikailag nem korrekt megnyilvánulások áthatják a futballszurkolók csoportjait, így a mérkőzések hangulatát is szerte a világban, amelynek következtében egyre súlyosabb büntetéseket rónak ki a futballklubokra. A nemzetközi szervezetekhez hasonlóan a Magyar Labdarúgó Szövetség igyekszik kivenni a részét a rasszizmus ellen harcból, amely összetettségénél fogva nagyfokú civil támogatást igényel. Magyarországon ilyen kezdeményezésnek számít többek között a Polgári Platform, 2013 őszén indított „Szurkoljunk a rasszizmus ellen!” elnevezésű kampánya azzal a céllal, hogy a pályákról a drukkerekkel közösen űzze ki a rasszizmust, a lelátókat pedig ismét a csapatukat buzdító szurkolók tölthessék meg.

Jelen tanulmány lajstromba veszi a már előttünk járó országok és szervezetek jó gyakorlatait, hogy egy rövid nemzetközi áttekintés segítségével követendő példákat tárjunk a hazai civilek és sportkedvelők elé, milyen eszközökkel próbálják meg külföldön megtisztítani az előítéletektől a világ legnépszerűbb sportágát. A dolgozat célja, hogy bemutassa azokat a nemzetközi gyakorlatokat, amelyek a jövőben hatással lehetnek a magyar szervezetek működésére és további aktivitásokra ösztönözheti azokat. Számos példa igazolja, hogy nem elég csupán a stadionokon belül tenni az ügyért, a legnagyobb és legsikeresebb programok ugyanis nem csak a szurkolókat célozzák, hanem a fiatalokat. Különösképpen azokat, akik társadalmi helyzetükből adódóan különösen veszélyeztetettek, és könnyen válhatnak mind az előítéletek hordozójává, mind pedig áldozatává.

SZPA_BestPractices_RasszizmusElleniAkciok.pdf